Omgeving van Pézènes
Home ] Steden ] Plaats ] [ Omgeving van Pézènes ] Verhuur en Pézènes ] Franse Levernsstijl ]
                                              

 

Van de Middellandse Zee tot de bergen van het Centraal Massief (1800 m) en de Pyreneeën (2700 m) strekt zich de regio Languedoc-Roussillon uit over meer dan 27.800 km², dat is ongeveer 5% van de oppervlakte van Frankrijk. Wij vinden hier de meest verscheidene landschappen, zowel wat betreft hoogte als geologische formaties en flora. Redenen genoeg dus om in deze regio van een zeer afwisselende vakantie te genieten.

Hoe men ook de rijkdom van deze regio zal waarderen die uit deze uitzonderlijke verscheidenheid voortkomt, en dat zijn stranden, bergen, wijnvelden, bossen, hoogplateaus en ongeveer 300 dagen zon per jaar, men zal uiteraard ook niet de meer aardse geneugten vergeten. Die zijn hier ruimschoots voorhanden. Liefhebbers van goede wijnen vinden hier bekende namen als Saint-Chinian, Pinet, Faugères, Cabrières, La Clape of nog Saint Saturnin. En de gourmets kunnen proeven van de zeevruchten uit het Bassin de Thau en de heerlijke oesters van Bouzigues en verder van lokale specialiteiten als de fijne gerookte ham, de vele soorten honig, de knapperige lucques-olijven en de olijfolie van topkwaliteit. Een culinaire ontdekkingsreis in het binnenland van de Hérault  bergt heel wat verrassingen

 
360° Panorama Faugères
360° Panorama Saint-Chinian
360° Panorama Etang de Thau

 

Hérault, een vakantieparadijs

Het departement Hérault strekt zich uit van de lange kustvlakte die in het westen tot het naburige departement Aude loopt, tot het riviertje de Vidourle in het oosten. Van het kale en met stenen bezaaide hoogplateau van de Larzac en van de Caroux-bergketen in de Haut Languedoc, gaat het over in de beboste heuvels en de met wijngaarden beplante vlakte tot de stranden van de Middellandse Zee.

Het noorden van het departement, de zogenaamde Haut Cantons, zijn schaars bewoond maar bieden daarentegen prachtige natuurlandschappen. Charmante stadjes en dorpjes nodigen uit tot vertoeven en bieden de bezoekers vaak interessante vrijetijdsactiviteiten aan. Meer naar het zuiden is er het land van de heuvels, de riviertjes en de meren. Hier scoort het Salagou-meer zeer hoog. Dit grote en bochtige stuwmeer met zijn kleurrijke oevers en talrijke kleine baaien en inhammen, ligt op amper tien minuten van Pézènes-les-Mines. 

Langs de kust tenslotte liggen de grotere steden en de bekende brede zandstranden.

De natuur is de voornaamste toeristische troef van de Hérault. Of het nu de uitgestrekte natuurparken, de spectaculaire kloven en ravijnen of de vele riviertjes en meren zijn, in elk jaargetijde zijn de kleuren en geuren anders.
360° Panorama strand van Palavas-les-Flots
360° Panorama Cape d'Agde: het Tequila strand
 

Een greep uit de interessante bezienswaardigheden 

Het Salagou-meer (Lac du Salagou)
Een echte zoetwater-binnenzee met 125 miljoen m3 water.  De Lac du Salagou biedt een brede waaier van watersport-activiteiten: zwemmen, surfen, zeilen, vissen. In de Base de Plein Air kan men surfplanken, zeilboten en waterfietsen huren. Uit milieu- en veiligheidsoverwegingen zijn motorboten verboden. De natuurlijke omgeving is enig mooi. Het felle rood van het ruffe-gesteente steekt fel af tegen het groen van struiken en bomen en het hevige geel van de bloeiende brem.
360° Panorama Salagou-meer
De kalksteenformaties van Mourèze (Cirque de Mourèze)
Een van de mooiste dolomietformaties van Europa die een indrukwekkend labyrint vormen. Vier goed aangeduide wandelwegen voeren door de kloven en langs de wanden van deze grillig gevormde rotsen.
De hoogvlakte van de Larzac
De naam “Larzac” is welbekend sedert de eerste grootscheepse ecologische weerstandbeweging in de jaren zestig. Eerst waren het schapenboeren van de Larzac en later groene bewegingen uit gans Europa, die hier met succes kwamen betogen tegen de aanleg van een reusachtig militair oefenterrein met luchthaven, waardoor het unieke natuurkader van de Larzac-hoogvlakte zou worden vernietigd. Nu is de rust er teruggekeerd en leveren de schapen nog steeds de melk voor de beroemde Roquefort-kaas. De hoogste viaduct ter wereld bij Millau is een absolute technische bezienswaardigheid.
Het tempelierstadje La Couvertoirade,
In het hart van de Larzac ligt dit ommuurde middeleeuwse stadje, dat getuigt van de aanwezigheid van de tempeliers en andere ridderorden ten tijde van de kruistochten in het zuiden van Frankrijk.
De canyon van Navacelles
De kelders van
De abdij van St Michel de Grandmont
De laatste en enige nog bestaande abdij van de verdwenen orde van Grandmont. Een juweel van Romaanse bouwkunst. In de kloostertuin kan men Visigotengraven en dolmens bezoeken.
De grotten van Clamouse, Démoiselles, en Labeil
In de vallei van de Hérault  kan men enkele van de mooiste en spectaculairste grotten van Europa bezoeken.
Saint Guilhelm le Désert en de ravijnen van de Hérault
Een schilderachtig en romantisch dorpje met een Romaanse abdijkerk en een mooi gerestaureerd kloosterpand. Werd door Karel de Grote gesticht. In de zomerperiode worden er zeer gesmaakte muziekuitvoeringen en orgelconcerten gehouden. In de rivier Hérault zijn  vele plaatsen waar men kan zwemmen, zoals aan de Pont du Diable, waar de Hérault in de vlakte uitmondt en waar hij een breed strand vormt.
Sète en de stranden van de Middellandse Zee
De badplaats Séte is de geboorteplaats van twee beroemde Fransen, de dichter Paul Valérie en de zanger Georges Brassens. Séte is een levendige stad met een kleurrijke markt en een drukke haven. Fijne zandstranden langs de Corniche en rond Séte. De stadjes Balaruc, Bouzigues, Mèze en Frontignan rond het binnenmeer Etang de Thau zijn vermaard voor hun oesters, mosselen en zeevruchten.
Sète 360° Panorama
De Canal du Midi
Een technisch en waterbouwkundig meesterwerk uit de 17de eeuw, dat de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee verbindt. Het was reeds de droom van de oude Grieken en Romeinen maar het was Piere-Paul Riquet uit Béziers die dat pas vele eeuwen later kon realiseren. Dit dromerige en met platanen omzoomde kanaal met een lengte van meer dan 200 km, kent nu een stijgend succes bij liefhebbers van een rustige bootvakantie.
De Circulades: Saint-Jean de Fos …
De Hérault telt talrijke van deze rond het jaar 1000 cirkelvormig aangelegde dorpen met een vaak zeer mooi historisch centrum, die zich rond het vroegere castrum of versterking hebben ontwikkeld.
Pézenas, stad van Molière
In deze stad vierde de gekende satirische toneelauteur Molière met zijn toneelgezelschap zijn grote triomfen. De geest van Molière is nog zeer levendig in Pézènas en bepaalt er het rijke culturele gebeuren. De vrijwel volledig verkeersvrije binnenstad met zijn prachtige huizen en binnenplaatsen uit de Renaissance, zijn leuke winkeltjes en restaurantjes en een goed bewaarde joodse wijk, verdienen een uitgebreid dagbezoek.
360° Panorama Pezenas: Prieuré de Saint Jean de Bébian
Het natuurpark van de Haut Languedoc
Dit nationaal park is een enig mooi lappendeken van de meest verscheidene landschappen. Er is het Caroux-bergmassief, de Montagne Noire, het Lacaune-gebergte, de bergen langs de Orbrivier, en er zijn de meren op de hoogvlakte van Sidobre, de wijnvelden en de valleien. Het gebied is bekend voor zijn bijzondere flora en fauna.