Plaats
Home ] Steden ] [ Plaats ] Omgeving van Pézènes ] Verhuur en Pézènes ] Franse Levernsstijl ]
                                              

 

Kalksteinmauern (Pézènes)

Pézènes-les-Mines is een middeleeuws dorpje dat gebouwd is rond een fraai gerestaureerde burcht uit de 11de en 12de eeuw.  De huizen zijn dicht aan elkaar gebouwd en verheffen zich hoog boven de smalle en steile straatjes, trappen en overwelfde passages. Pézènes ligt verscholen in een beboste vallei tussen de heuvels van het bekende wijngebied Faugères. Hier vindt men nog onberoerde natuur met eikenbossen, bremstruiken, tijm, rozemarijn en wilde munt.  

Het gebied rond Pézènes is een weelderig groen schrijn ongeveer 200 meter boven de zeespiegel. Het ligt in de onmiddellijke nabijheid van het Salagou-meer, de Cirque de Mourèze en amper een half uur met de auto van de bergketens van de Caroux en de Espinouse, van de stad Béziers en van de welbekende Canal du Midi. De nabijheid van de Middellandse Zee zorgt voor heldere en milde winters en warme zomers.

Het is een nog ongeschonden paradijs voor de bezoeker die de drukke wegen wil vermijden en belangstelling heeft voor de zeer eigen lokale fauna en flora. Hij kan er gemakkelijk contact leggen met de inwoners die steeds bereid zijn tot een praatje over hun leven, hun ervaringen en hun gewoonten.

 
De majestatische burcht ligt op de heuvel die het dorp overkoepelt. Langs het dorp slingert zich het riviertje de Peyne, dat bij Pézenas in de Hérault vloeit nadat het eerst het Olivettes-stuwmeer bij Vailhan van water heeft voorzien. Even buiten het dorp kan men de machtige burchtwal bewonderen die laat vermoeden hoe de burchtheren zich destijds tegen invallers hebben verdedigd. Schloß von Pézènes mit Festungsanlage
Les Montades mit dem Pic de Vissou Les Montades is een gehucht op het basaltplateau even buiten Pézènes. De oude huizen zijn uit zwart vulkaangesteente gebouwd en de dorpskern stamt uit de Middeleeuwen en is tot vandaag nog vrij ongeschonden bewaard gebleven. Men vindt hier de typische oude waterputten, de dorpsoven waar brood werd gebakken, een antieke duiventoren die nu als woning dienst doet en smalle overwelfde steegjes.

Les Montades biedt een prachtig uitzicht op de omringende heuvels en de nabijgelegen Pic de Vissou. In het dal aan de voet van het gehucht kan men de mooie Romaanse kapel van Notre Dame d’Ourgas uit de 12de eeuw en een madonnabeeld met kind uit de 13de eeuw bezoeken.

Basalt-Orgeln von Les Montades

Voor geologen is de gemeente Pézènes en zijn omgeving een gedroomd ontdekkingsgebied. Zij kunnen hier uiterst interessante geologische structuren uit alle tijdperken bestuderen, gaande van de kalksteenformaties uit het Devon-tijdperk tot het basaltorgel ten westen van Les Montades.

Naast deze geologische verscheidenheid is er ook het Middellandse Zeeklimaat dat voor een ongekende rijkdom aan planten en bloemen zorgt. Deskundigen hebben uitgerekend dat hier tweederden van alle plantensoorten vertegenwoordigd zijn die in Frankrijk te vinden zijn. Wilde pioenen, Salzmann-pijnbomen, cistusrozen, vele tijm- en rozemarijnsoorten en andere zeldzame planten, het bloeit hier allemaal weelderig.

Nog andere boeiende plaatsen in de omgeving zijn een bezoek waard. Hoog op een basaltplateau van vulkanische oorsprong langs de baan van Bédarieux naar Clermont l’Hérault, ligt als een arendsnest het dorpje Carlencas. Deze kleine landbouwersgemeente kan lekkerbekken verleiden want het is de grootste producent van de hier zo typische kekererwten die in vele bereidingen worden geserveerd. En verder worden hier ook honig, ganzenlever, peper- en kruidkoeken geproduceerd. Bezoekers moeten deze streekspecialiteiten beslist eens proberen.

Rond de omliggende dorpjes bevinden zich voorts vele rustige kleine wegen voor wandelaars, ruiters en fietsers.

Geschiedenis en legenden

De dolmen van Le Puech uit het steentijdperk getuigt van de menselijke aanwezigheid in deze streek sinds het Neolithicum (8000-2000 v. Chr.).

De Romeinen  hebben in Pézènes hun sporen achtergelaten in de Romeinse brug achter de kerk en in 1985 werd een Romeinse wijnpers ontdekt in Mas de Pommier.

Karel de Grote zou volgens de overlevering Pézènes uitgekozen hebben als legerplaats voor een veldslag tegen de Sarazenen. Die plaats draagt tot vandaag nog de naam “Plaats van het Slagveld”, ofschoon de eigenlijke slag waarschijnlijk in het nabijgelegen Fos plaatsvond dat nog een wandtapijt met de naam “Slagveld” bezit.

De beruchte bandiet Téjédor heeft zich in het begin van de 20ste eeuw volgens de legende in een schuilplaats in Mas de Pommier opgehouden.

Info:

200 inwoners (Les Pézenols)

Hoogte : 200 m boven de zeespiegel

 

Herkomst van de naam 

Afgeleid van de naam van de rivier Peyne en van de vroegere bauxietmijnen die reeds lang niet meer worden uitgebaat.

Bezienswaardigheden:

Romaanse kapel

Romeinse brug

Middeleeuwse burcht (privaatbezit)

Kapel Notre Dame d’Ourgas in Les Montades

Activiteiten:

Wandelen, fietsen

Workshops in de plaatselijke ateliers

Pétanque

en nog veel meer…

 

U kan in het dorp en in de omliggende gehuchten vakantiewoningen, bed and breakfast en gîtes in alle klassen en prijscategorieën huren. Het is de beste manier om van een boeiende en ontspannende vakantie te genieten.